Ημέρα Μνήμης και Τιμής του Γρηγόρη Αυξεντίου (3 Μαρτίου 1957)
Γιορτή των Τριών Ιεραρχών - Γιορτή των Γραμμάτων
Επέτειος του Πολυτεχνείου - 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
15 Νοεμβρίου Ημέρα Καταδίκης του ψευδοκράτους
Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων Μαθητών Β΄ Γυμνασίου, μέσω της τεχνολογίας Drones από τον Οργανισμό Νεολαίας.
Πραγματοποιήθηκε και φέτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με μεγάλη επιτυχία στο Σχολείο μας, το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δεξιοτήτων στον τρισδιάστατο σχεδιασμό, εκτύπωση, συναρμολόγηση και πτήση drones.
Το πρόγραμμα διεξήχθη στις 27 Ιανουαρίου και 03 Φεβρουαρίου 2023 από τις 7.40 π.μ. μέχρι τις 1.35 μ.μ.και το παρακολούθησαν 12 μαθητές της Β΄ Γυμνασίου του Σχολείου μας, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της Τεχνικής Σχολής Αυγόρου.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στην τρισδιάστατη σχεδίαση, στην εκτύπωση με τρισδιάστατο εκτυπωτή, στη συναρμολόγηση, στον προγραμματισμό και στην πτήση drone.
Μέσα από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα οι μαθητές ανέπτυξαν δεξιότητες τεχνολογίας (digital skills) καθώς και δεξιότητες κατασκευής (makers skills). Επιπλέον, ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία στο πεδίο STEAM.
Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι μαθητές Β΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν με μεγάλο ενθουσιασμό την πτήση drones, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του σχολείου.
Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες μας να ανακαλύψουν νέους τομείς που ενδεχομένως να τους ενδιαφέρουν, έτσι ώστε να έχουν την ευκαιρία για ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στο επαγγελματικό και ακαδημαϊκό τους μέλλον. Πατήστε εδώ για αν δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.
3/3/2023 Ημέρα Μνήμης Γρηγόρη Αυξεντίου
Στις 30 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά από κοινού την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η εορτή εκτός από θρησκευτικό χαρακτήρα έχει και εκπαιδευτικό καθώς οι Τρείς Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας είναι κι οι προστάτες των Γραμμάτων, της Παιδείας, των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών.
27η Ιανουαρίου - Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα
«Το μίσος που αρχίζει με τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους».
Jonathan Sacks, πρώην αρχιραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου
Η 27η Ιανουαρίου σηματοδοτεί την επέτειο απελευθέρωσης του Αούσβιτς, 78 χρόνια πριν. Στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, Άουσβιτς – Μπίρκεναου, στην Πολωνία. Οι εικόνες που αντίκρισαν οι στρατιώτες ήταν εφιαλτικές. Το στρατόπεδο ήταν σκεπασμένο με χιόνι, και οι επιζώντες, σκιές ανθρώπων, περιπλανιούνταν απεγνωσμένοι, σκελετωμένοι πεινασμένοι. Για τους Ναζί ήταν απλώς αριθμοί, τίποτε άλλο.
Το Αούσβιτς έχει γίνει το σύμβολο του Ολοκαυτώματος, της Σοά (Shoah), της συστηματικής γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργούς της, με στόχο την εξολόθρευση των Εβραίων, του πολιτισμού και των παραδόσεών τους. Η μαζική δολοφονία των Εβραίων υπήρξε η «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος», κατά τους Ναζί. Ο αριθμός των θυμάτων στον εβραϊκό πληθυσμό υπολογίζεται στα έξι εκατομμύρια. Εκτός από τους Εβραίους, θανατώθηκαν στο Ολοκαύτωμα άλλες ομάδες που κρίθηκαν «φυλετικά κατώτερες» ή «ανεπιθύμητες»: Ρομά, διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι, ομοφυλόφιλοι, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Κομμουνιστές, πολιτικοί αντιφρονούντες, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες.
Με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οι περισσότεροι μη Εβραίοι που είχαν εκτοπιστεί από τους Ναζί επέστρεψαν στις χώρες και τα σπίτια τους. Για τους Εβραίους, ωστόσο, δεν υπήρχαν σπίτια, οικογένειες ή κοινότητες, στις οποίες θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Δεν υπήρχε πατρίδα. Έχοντας βιώσει τη φρίκη του Ολοκαυτώματος, πολλοί ήθελαν να φύγουν εντελώς από την Ευρώπη και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους σ’ ένα μέρος όπου δεν θα έρχονταν αντιμέτωποι με τον αντισημιτισμό.
Η Κύπρος δέχτηκε έναν μεγάλο αριθμό Εβραίων προσφύγων, κατά τη φυγή τους από την Ευρώπη προς τη γη του Ισραήλ. Μεταξύ των ετών 1946-1949, κρατήθηκαν σε στρατόπεδα χιλιάδες Εβραίοι, μέχρι να τους επιτραπεί το ταξίδι προς τη γη των προγόνων τους. Οι Κύπριοι, αν και ήταν αρνητικοί στην αρχή, στη συνέχεια συμπαραστάθηκαν έμπρακτα στους πρόσφυγες, ειδικά στους κρατούμενους στο στρατόπεδο στον Καράολο, στην Αμμόχωστο.
Η καθιέρωση της 27ης Ιανουαρίου ως Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 2 Νοεμβρίου 2005. Το σχέδιο της απόφασης αυτής «καλεί τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και θα βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας».
Κι όμως, 78 χρόνια μετά τη φρίκη του Ολοκαυτώματος οι ρατσιστικές αντιλήψεις εξακολουθούν να διαδίδονται και να δημιουργούν μίσος και αντιπαλότητα ανάμεσα στους ανθρώπους. 78 χρόνια μετά, οι διενέξεις και οι πόλεμοι δημιουργούν πρόσφυγες και απελπισμένους ανθρώπους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο τους.
Προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη της βαρβαρότητας, προκειμένου να μπει τέλος στις συγκρούσεις, πρέπει να συνεχίσουμε να εξιστορούμε τα γεγονότα. Η ευθύνη να θυμόμαστε, φέρει και την υποχρέωση να ερευνούμε και να κατανοούμε τα αίτια που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα. Είναι υποχρέωσή μας να καταπολεμήσουμε τη ρητορική μίσους, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αυτό θα επιτευχθεί, κυρίως, με την προώθηση της ανθρωπιστικής παιδείας και την καλλιέργεια αξιών όπως η ενσυναίσθηση, ο αλληλοσεβασμός, η αγάπη για τον συνάνθρωπο.
Λευκή Πουμπουρή,
Φιλόλογος
Επέτειος του Ενωτικού Δημοψηφίσματος της 15ης Ιανουαρίου 1950
Ο Ενωτικός Αγώνας στην Κύπρο ξεκίνησε επίσημα από το 1828 με σχετικά υπομνήματα προς τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Συνεχίστηκε με την αποστολή πρεσβειών ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αθήνα και το Λονδίνο καθώς και με τα δύο Ενωτικά Ψηφίσματα της 25ης Μαρτίου 1921 και της 25ης Μαρτίου 1930 και κορυφώθηκε με το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950.
Μέσω αυτού οι Έλληνες της Κύπρου εκλήθησαν να τοποθετηθούν αν επιθυμούσαν ή όχι την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα το Δημοψήφισμα αποτέλεσε την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια της Λευκωσίας για διεθνοποίηση του αιτήματος της Ένωσης. Την ίδια στιγμή όμως αποτέλεσε και προϊόν απογοήτευσης των Ελλήνων του νησιού οι οποίοι, μετά και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις διακηρύξεις των νικητών περί Ελευθερίας, για άλλη μια φορά αντιμετώπιζαν την άρνηση του Λονδίνου σε σχέση με το αίτημά τους για Ένωση.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, σε συνεδρία της στις 18 Νοεμβρίου 1949, αποφάσισε τη διενέργεια δημοψηφίσματος και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Β΄ ζήτησε από τον Βρετανό κυβερνήτη Andrew Wright όπως η αποικιακή κυβέρνηση αναλάβει τη διοργάνωσή του. Η αποικιακή κυβέρνηση όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν ετίθετο θέμα αλλαγής του καθεστώτος στην Κύπρο και το όποιο αποτέλεσμα τυχόν δημοψηφίσματος δεν θα είχε καμία απολύτως σημασία. Λίγες μέρες αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος με εγκύκλιό του προς τον κυπριακό λαό ανακοίνωσε την απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος.
Το Δημοψήφισμα, που στην ουσία ήταν συλλογή υπογραφών, πραγματοποιήθηκε σε δύο συνεχόμενες Κυριακές, στις 15 και 22 Ιανουαρίου 1950. Η συλλογή των υπογραφών έγινε έξω από τις εκκλησίες, μετά την κυριακάτικη δοξολογία. Οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να υπογράψουν σε ένα από τα ακόλουθα δύο έντυπα: «ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ή «ΕΝΙΣΤΑΜΕΘΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ». Υπέγραφαν τέσσερις φορές έτσι ώστε να δημιουργηθούν τέσσερα αντίγραφα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Συνολικά υπέγραψαν 215.108 άτομα επί συνόλου 224.757 Ελλήνων της Κύπρου που είχαν δικαίωμα υπογραφής, ποσοστό 95,7%. Υπέρ υπέγραψαν και κάποιοι Τουρκοκύπριοι αν και η ηγεσία τους ήταν ενάντια στην προοπτική της Ένωσης.
Στις αρχές Μαρτίου 1950, η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε την αποστολή πρεσβείας στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα σε Αθήνα, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, για ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος και προώθηση του στόχου της Ένωσης. Τα έντυπα στα οποία υπέγραψε ο κόσμος δέθηκαν και σχηματίστηκαν τέσσερα αντίγραφα. Ένα αντίγραφο φυλάχθηκε εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου και τα άλλα τρία συνόδευσαν τις πρεσβείες.
Η πρεσβεία της Εθναρχίας επισκέφθηκε πρώτα την Αθήνα, όπου οι τόμοι των υπογραφών παραδόθηκαν πανηγυρικά στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Δημήτρη Γόντικα, στις 4 Ιουλίου. Την ίδια στιγμή, η Ελληνική Βουλή υιοθέτησε σχετικό ψήφισμα με το οποίο εξέφραζε την πλήρη υποστήριξή της στο αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου. Ακολούθως η πρεσβεία μετέβη στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τη βρετανική κυβέρνηση. Ως ήταν αναμενόμενο, η απάντηση ήταν αρνητική. Τον Σεπτέμβριο, η πρεσβεία μετέβη στη Νέα Υόρκη. Συγκριτικά, οι επαφές στις ΗΠΑ ήταν οι πιο πετυχημένες από πλευράς συμπάθειας και κατανόησης ως προς τις θέσεις της πρεσβείας.
Αν και οι πρεσβείες και το συντριπτικό 95.7% του Δημοψηφίσματος δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την Ένωση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό, εντούτοις το Ενωτικό Δημοψήφισμα του Ιανουαρίου του 1950 αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του νησιού διότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έτυχε παλλαϊκής στήριξης και εξέφρασε στο σύνολό του τον κυπριακό ελληνισμό.
Γεώργιος Π. Γεωργίου
Φιλόλογος
Διήμερο Εργασίας
Στα πλαίσια του θεσμού του Διημέρου Εργασίας, στις 12/12/2022 έγινε ενημέρωση από Λειτουργό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών του Πανεπιστημίου, τους τρόπους εισδοχής καθώς και τις ευκαιρίες εργοδότησης στην Κύπρο και το εξωτερικό. Τη διάλεξη παρακολούθησαν όλοι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη).
Στα πλαίσια ενημέρωσης των μαθητών Α΄ τάξης Λυκείου αναφορικά με τις επιλογές Κατευθύνσεων και Μαθημάτων που θα κληθούν να επιλέξουν για τη Β΄ και Γ΄ τάξη, η Διεύθυνση και το Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, διοργάνωσαν Ενημερωτική Συνάντηση με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών την Τετάρτη, 14/12/2022 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης του σχολείου (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη)..
17 Νοέμβρη 1973: Ημέρα μνήμης - 17 Νοέμβρη 2022: Ημέρα τιμής.
Οι νέοι του σήμερα θυμούνται και τιμούν τους νέουςτου χθες, τους αγωνιστές της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ελευθερίας. Παραδειγματίζονται από τον αγώνα τους για αξίες και ιδανικά.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ: 15 Νοεμβρίου 1983
Μέρα μνήμης των Ηρώων και Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής 1974
«Κανείς δεν ξεχνά! Τίποτα δε ξεχνιέται!»
15 Νοεμβρίου 1983 - 15 Νοεμβρίου 2022: Στις 15 Νοεμβρίου καταδικάζουμε τη μέρα εκείνη που η Τουρκία προχώρησε στην ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών μας σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και εκφράζουμε συγχρόνως την ελπίδα αλλά και την αποφασιστικότητά μας για επανένωση της πατρίδας μας.
Τη μέρα αυτή το Κ.Μ.Σ. του Σχολείου μας συνέταξε ψήφισμα καταδίκης για την ανακήρυξη του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς, τη 15η Νοεμβρίου 1983, το οποίο ο Πρόεδρος και η Αντιπρόεδρος παρέδωσαν σε εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. στο οδόφραγμα της Δερύνειας, με τη συνοδεία δύο καθηγητριών τους. Επίσης, οι μαθητές του Σχολείου μας την 8η περίοδο συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης, όπου έγινε δέηση από τον Πατέρα Γεώργιο Χατζηαδάμου για ανεύρεση των Αγνοουμένων και των Πεσόντων της Τουρκικής Εισβολής 1974. Στη συνέχεια παρακολούθησαν σύντομη ταινία για τα τραγικά γεγονότα του 1974 καθώς και αντικατοχικά τραγούδια από τη χορωδία και ορχήστρα του Σχολείου μας.
Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 - Γιορτή της Σημαίας
«Τη θύμηση αυτή δεν υπάρχουν λόγια να την πούμε.
Όσοι τη ζήσαμε την κρατάμε φυλακτό πανάκριβο.
Ταξιδεύει από κορφή σε κορφή
κι έρχεται από την Πίνδο στα πέρατα της γης,
να στήσει λάβαρα στις ψυχές μας,
να πει πως εδώ στους προμαχώνες
κάποιοι λαοί διδάσκουν την ανθρωπότητα».
(Η δόξα του Σαράντα)
Κάθε χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου, τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Τότε που το ελληνικό έθνος αγωνίστηκε στην Αλβανία κι έδωσε δείγματα πίστης σε αιώνιες αξίες, δίνοντας μαθήματα ηρωισμού σε όλο τον κόσμο.
Την Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022, μαθητές, καθηγητές, γονείς και ιερείς της περιοχής μας τίμησαν την ημέρα με έπαρση της Σημαίας καθώς και με ενδοσχολικό εορτασμό, κατά τη διάρκεια του οποίου έγινε και η ανακήρυξη των Σημαιοφόρων - Παραστατών του Γυμνασίου - Λυκείου του Σχολείου μας της σχολικής χρονιάς 2022 - 2023.
Τέλος, την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 1940 τα αγήματα του Γυμνασίου και Λυκείου καθώς και μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας, παρέλασαν αρχικά στους Δήμους Δερύνειας και Σωτήρας και στη συνέχεια στην επαρχιακή παρέλαση στο Παραλίμνι. Μαζί με τα ιερά σύμβολα του έθνους και του κράτους μας και το λάβαρο του Σχολείου μας, παρέλασε και η σημαία για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής, μιας καταστροφής που υπήρξε ίσως η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού, γιατί μ’ αυτήν ξεριζώθηκε η από χιλιάδων ετών ελληνική παρουσία στην ιωνική γη. Η μέρα αυτή λοιπόν, καλεί όλους εμάς σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας.
Τελετή Βράβευσης των Άριστων Μαθητών (2021-2022)
26 Σεπτεμβρίου 2022
Τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο Δερύνειας, πραγματοποιήθηκε η Τελετή Βράβευσης των άριστων μαθητών/τριών του Γυμνασίου – Λυκείου Ειρήνης και Ελευθερίας, Δερύνειας – Σωτήρας. Κατά τη διάρκεια της Εκδήλωσης βραβεύθηκαν οι 150 άριστοι μαθητές /τριες της σχολικής χρονιάς 2021-2022, ενώ την τελετή πλαισίωνε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από την Νεανική Χορωδία «Μικροί Ρεμπέτες» υπό τη διεύθυνση του κ. Γιώργου Δημητρίου, με θέμα τη Σμύρνη και το Περιβάλλον. Την Εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο έντιμος πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Αντωνίου, το μέλος της επιτροπής κ. Αλέξανδρος Κουράτος, οι Δήμαρχοι Δερύνειας και Σωτήρας, κ. Άντρος Καραγιάννης και κ. Γιώργος Τάκκας, η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας κ. Άννα Πρωτοπαπά, ιερείς των αντίστοιχων Δήμων, εκπαιδευτικοί και γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων επέδωσε στους αριστούχους τιμητικά ενθύμια. Στους τελειόφοιτους μαθητές/τριες επιδόθηκε και το βιβλίο Plants of Cyprus – Walking around the Cape Greco, του αείμνηστου Ευθύμιου Ευθυμίου, καθηγητή Φυσικής και συγγραφέα, δωρεά της συζύγου του κ. Δέσπως Φαρκωνή – Ευθυμίου εις μνήμην του συζύγου της για το 2ο ετήσιο του μνημόσυνο.
Ενημέρωση Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του Γυμνασίου- Λυκείου
Σεπτέμβριος 2022
Στα πλαίσια της ομαλής ένταξης των μαθητών στο Γυμνάσιο- Λύκειο και της συνεργασίας του σχολείου μας με τον Σύνδεσμο Γονέων πραγματοποιήθηκαν και φέτος συναντήσεις των γονέων των μαθητών Α΄ Γυμνασίου (Παρασκευή, 23/9/2022) και Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου (Τρίτη, 27/9/2022) με το εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Συγκεκριμένα οι γονείς είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο από τη Σύμβουλο του Σχολείου όσο και από καθηγητές των εξεταζόμενων μαθημάτων για θέματα που αφορούν στην καλύτερη προσαρμογή των μαθητών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Επίσης, έγινε ενημέρωση για τη διαμορφωτική Αξιολόγηση και τις Εξετάσεις Τετραμήνων. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, οι γονείς ανταποκρίθηκαν θετικά επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία σχολείου – γονέων αποτελεί προϋπόθεση για καλύτερα αποτελέσματα στην επίδοση, φοίτηση και διαγωγή των μαθητών.
ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΤΩΝ
(2021- 2022)
Εθνική Επέτειος
1ης Απριλίου 1955
Φλόγα Ελευθερίας
«Κείνο τον Απρίλη δεν τον υποδεχθήκαμε με κελαηδήματα πουλιών. Κείνο τον χρόνο του στήσαμε καρτέρι με μπόμπες και ντουφέκια, μ’ εκρήξεις και με θάνατο. Τον καρτερούσαμε χρόνια τώρα κείνο τον Απρίλη…»
Κάθε χρόνο την 1η του Απρίλη η Κύπρος θυμάται την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Ε. Ο. Κ. Α. για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση με την μητέρα Ελλάδα.
Την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2022, οι μαθητές και οι καθηγητές του Σχολείου μας τίμησαν την ημέρα αυτή με έπαρση της Σημαίας και με ενδοσχολικό εορτασμό. Στην έπαρση της Σημαίας παρευρέθηκαν οι μαθητές του Κ.Μ.Σ. και τα αγήματα της σχολικής χρονιάς 2021 - 2022. Στον εορτασμό για τη μέρα αυτή, συμμετείχαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου με τους διδάσκοντές τους, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές του Σχολείου παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό στην τάξη τους.
Επέτειος 25ης Μαρτίου
Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την αναγέννηση του ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα πανηγυρίζουμε με θρησκευτική κατάνυξη τον Ευαγγελισμό της ΥπεραγίαςΘεοτόκου. Επί 400 χρόνια οι Έλληνες δοκίμασαν την καταπίεση και τη σκληρότητα του κατακτητή, που εκδηλωνόταν με σφαγές και διώξεις, αρπαγές και καταστροφές, με βίαιο εξισλαμισμό και παιδομάζωμα. Η ελπίδα όμως και η πίστη για την ελευθερία δεν έσβησαν από τις καρδιές των Ελλήνων. Έγιναν τραγούδι και ύμνος, που τον έψελναν στο «κρυφό σχολειό» και απλωνόταν στα χωριά και στις πόλεις, στους κάμπους και στα βουνά και γινόταν δύναμη όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων. Το σύνθημα της Επανάστασης «Ελευθερία ή Θάνατος» ηχούσε στους αιθέρες και το σκλαβωμένο Έθνος ξεσηκώθηκε για να εκπληρώσει την επιθυμία του.
Την Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022, μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας τίμησαν την ημέρα αυτή με έπαρση της Σημαίας, καθώς και με ενδοσχολικό εορτασμό. Στην έπαρση της Σημαίας παρευρέθηκαν οι μαθητές του Κ.Μ.Σ. και τα αγήματα της σχολικής χρονιάς 2021 - 2022. Στον ενδοσχολικό εορτασμό για τη μέρα αυτή, συμμετείχαν οι μαθητές της Β΄ τάξης Γυμνασίου με τους διδάσκοντές τους, ενώ οι υπόλοιποι μαθητές παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό μέσα στην τάξη τους (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση).
Την Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 10ο Ενδοσχολικό Μαθητικό Συνέδριο του Γυμνασίου – Λυκείου «Ειρήνης και Ελευθερίας» Δερύνειας - Σωτήρας με γενικό θέμα: «Μικρά Ασία 1922 – Κύπρος 1974: Μια ιστορική και πολιτισμική διαδρομή». Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα των Δημάρχων Δερύνειας κ. Καραγιάννη και Σωτήρας κ. Τάκκα και κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Γεωργής, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου με θέμα «Η δοκιμασία της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας από το 1922 στο 1974». Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε η κ. Νικολέτα Λοΐζου Χατζηρακλέους, Β.Δ., εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί και κήρυξη εργασιών του συνεδρίου από τους Δημάρχους Δερύνειας και Σωτήρας (πατήστε εδώ για περισσότερες πληροφορίες).
Γρηγόρη!
Βάτο φλεγόμενη στη γη του Μαχαιρά
Χάραξες με τ’ αναμμένα δάκτυλα
Των είκοσι εννιά σου χρόνων
Της Λευτεριά δεκάλογο
Για τη φυλή σου
Στις 3 Μαρτίου 1957 πέφτει νεκρός μετά από πολύωρη κι άνιση μάχη με του Άγγλους στρατιώτες ο Σταυραετός του Μαχαιρά, ο ήρωας της Ε.Ο.Κ.Α., Γρηγόρης Αυξεντίου. Ο αγνός ιδεαλιστής και πατριώτης που προτίμησε τη θυσία τιμώντας τις αξίες και τα ιδανικά του. Την Τετάρτη 2 Μαρτίου το Σχολείο μας τίμησε τον μεγάλο ήρωα με αφιέρωμα που προβλήθηκε ενδοτμηματικά.
Την Τετάρτη 2/2/2022 όλοι οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν τη διαδικτυακή διάλεξη του Μωσέ Αελιών, ένα ζωντανό παράδειγμα ανάκλησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος. Ο Μωσέ Αελιών αποτελεί σήμερα τη μοναδική ίσως καταγραφή των ελαχίστων εναπομεινάντων Ελλήνων που κατάφεραν να επιβιώσουν από τη ναζιστική φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Οι μαθητές μας παρακολούθησαν με δέος τη συγκλονιστική μαρτυρία του ομιλητή (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από τη διάλεξη).
Στις 30 Ιανουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά από κοινού τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η εορτή εκτός από θρησκευτικό χαρακτήρα έχει και εκπαιδευτικό καθώς οι Τρεις Μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας είναι κι οι προστάτες των Γραμμάτων, της Παιδείας, των Εκπαιδευτικών και των Μαθητών.
Στις 29 Ιανουαρίου οι μαθητές του Σχολείου μας τίμησαν τους Τρεις Ιεράρχες και παρακολούθησαν στις τάξεις τους σχετικό οπτικοακουστικό υλικό.
Στις 19 Ιανουαρίου η Κύπρος θυμάται και τιμά έναν μεγάλο άνδρα ο οποίος συνέδεσε τη ζωή του με την μοίρα του νησιού, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Η σπουδαία προσωπικότητά του, οι ικανότητές του αλλά κι η αγάπη του για την πατρίδα και τον λαό της τον ανέδειξαν σε Εθνάρχη. Αγωνίστηκε για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Την ημέρα αυτή οι μαθητές μας παρακολούθησαν στις τάξεις τους αφιέρωμα στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ.
17 Νοέμβρη 1973
Ημέρα Μνήμης Εξέγερσης των Φοιτητών του Πολυτεχνείου
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι
για την ειρήνη και για το δίκιο».
Τάσος Λειβαδίτης
Στις 17 Νοεμβρίου τιμούμε τη μέρα εκείνη που οι φοιτητές ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Χούντα των Αθηνών. Η ημέρα αυτή θυμίζει σε όλους μας πως για τη λευτεριά χρειάζονται αγώνες. Και στον αγώνα αυτό πρωτοστάτησε η νεολαία της Ελλάδας, με επικεφαλείς τους φοιτητές του Πολυτεχνείου, που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά, την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αγωνίστηκαν για να έχουμε εμείς και τα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο.
Τη μέρα αυτή οι μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό στην τάξη τους σε εμβόλιμη περίοδο.
ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ: 15 Νοεμβρίου 1983
Μέρα μνήμης των Ηρώων και Αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής 1974
«Κανείς δεν ξεχνά! Τίποτα δε ξεχνιέται!»
15 Νοεμβρίου 1983 - 15 Νοεμβρίου 2021: Στις 15 Νοεμβρίου καταδικάζουμε τη μέρα εκείνη που η Τουρκία προχώρησε στην ανακήρυξη των κατεχόμενων εδαφών μας σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και εκφράζουμε συγχρόνως την ελπίδα αλλά και την αποφασιστικότητά μας για επανένωση της πατρίδας μας.
Τη μέρα αυτή το Κ.Μ.Σ. του Σχολείου μας συνέταξε ψήφισμα καταδίκης για την ανακήρυξη του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς, τη 15η Νοεμβρίου 1983, το οποίο η Πρόεδρος παρέδωσε σε εκπρόσωπο του Ο.Η.Ε. Επίσης, οι μαθητές του Σχολείου μας παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό στην τάξη τους κατά την 3η περίοδο, ενώ την 7ηπερίοδο οι μαθητές του Λυκείου ετοίμασαν καθιστική εκδήλωση με τραγούδια, χορούς και συνθήματα καταδίκης στην αίθουσα Πολλαπλής Χρήσης του Σχολείου (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία).
Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 – Γιορτή της Σημαίας
«Τη θύμηση αυτή δεν υπάρχουν λόγια να την πούμε.
Όσοι τη ζήσαμε την κρατάμε φυλακτό πανάκριβο.
Ταξιδεύει από κορφή σε κορφή
κι έρχεται από την Πίνδο στα πέρατα της γης,
να στήσει λάβαρα στις ψυχές μας,
να πει πως εδώ στους προμαχώνες
κάποιοι λαοί διδάσκουν την ανθρωπότητα».
(Η δόξα του Σαράντα)
Κάθε χρόνο, στις 28 Οκτωβρίου, τιμούμε την επέτειο του ΟΧΙ του 1940. Τότε που το ελληνικό έθνος αγωνίστηκε στην Αλβανία κι έδωσε δείγματα πίστης σε αιώνιες αξίες, δίνοντας μαθήματα ηρωισμού σε όλο τον κόσμο.
Την Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021, μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας τίμησαν την ημέρα αυτή με έπαρση της Σημαίας, καθώς και με ενδοσχολικό εορτασμό. Στην έπαρση της Σημαίας παρευρέθηκαν οι μαθητές του Κ.Μ.Σ. και τα αγήματα της σχολικής χρονιάς 2021 - 2022. Στον ενδοσχολικό εορτασμό για τη μέρα αυτή, κατά την οποία έγινε και η ανακήρυξη των Σημαιοφόρων του Γυμνασίου - Λυκείου του Σχολείου μας, συμμετείχαν ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γραμματέας κάθε τμήματος, καθώς και το Κ.Μ.Σ. Οι υπόλοιποι μαθητές παρακολούθησαν οπτικοακουστικό υλικό μέσα στην τάξη τους (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση).
1η Οκτωβρίου
Επέτειος Ανακήρυξης Κυπριακής Δημοκρατίας
«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο,
κάνω τον πόνο σου να πω
και προσκυνώ και μένω».
Κάθε χρόνο, την 1η Οκτωβρίου, τιμούμε την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Κύπρος, μακρύς ο δρόμος της ιστορίας σου. Πέρασες χρόνους πολλούς, μ’ αλυσίδες και μ’ αίματα, μ’ αφεντάδες σκληρούς, σηκώνοντας καρτερικά μέσα στους αιώνες τον σταυρό της πορείας σου. Κι άντεξες! Και πάλεψες κι επέζησες! Ώσπου ένα πρωινό του 1960, υψώνεις τη δική σου σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το σύμβολο της Ανεξαρτησίας σου, ανάμεσα στις σημαίες του κόσμου».
Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας τίμησαν την ημέρα αυτή με έπαρση της Σημαίας, καθώς και με ενδοσχολικό εορτασμό. Στην έπαρση της Σημαίας παρευρέθηκαν οι μαθητές του Κ.Μ.Σ. και το άγημα της σχολικής χρονιάς 2020 - 2021, καθώς και οι μαθητές του Λυκείου. Στον ενδοσχολικόεορτασμό για τη μέρα αυτή συμμετείχαν τη 2η περίοδο οι μαθητές της Γ΄ τάξης και του Λυκείου, ενώ την 4η περίοδο οι μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης (Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες).