Συμμετοχή Γυμνασίου-Λυκείου Ειρήνης και Ελευθερίας στο Έργο “Civil Society Organisations against Corruption”, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ Βασική Δράση 154 - Δραστηριότητες Συμμετοχής Νέων. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας CEDAR με το Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus.
Κατόπιν πρόσκλησης του Καθηγητή και Κοσμήτορα της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου UCLan Cyprus, Λουκά Γλύπτη, το σχολείο μας συμμετείχε στον 7ο ανοιχτό διάλογο, στο πλαίσιο του πιο πάνω έργου. Συγκεκριμένα, στις 18/10/24 η καθηγήτρια του σχολείου μας, και σύμβουλος επαγγελματικής αγωγής, Ελένη Ζαντή, καθώς και ο καθηγητής Μαθηματικών Κυριάκος Κολοβός παρουσίασαν στους μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας το πολυδιάστατο φαινόμενο της διαφθοράς.
Η κ. Ζαντή, υπό την ιδιότητα της επαγγελματικής συμβούλου ανέδειξε την ηθική διάσταση και τις ανισότητες που δημιουργούνται σε κοινωνικό επίπεδο, τόσο από τη διαπλοκή όσο και από τη διαφθορά.
Ο κ. Κολοβός, υπό την ιδιότητα του ερευνητή της πολιτικής επικοινωνίας παρουσίασε τις διεθνείς διαστάσεις που λαμβάνει η διαφθορά σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο ως ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Οι μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Λυκείου προβληματίστηκαν από τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο, τόσο τοπικά όσο και διεθνώς. Μέσα από τη συζήτηση που ακολούθησε εξήγαγαν χρήσιμα συμπεράσματα αναλογιζόμενοι την ευθύνη των αξιωματούχων που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, αλλά και την ευθύνη των πολιτών στη μείωση του φαινομένου.
Η δράση επαναλήφθηκε στις 20 Μαρτίου 2025. Οι δύο καθηγητές του σχολείου μας παρουσίασαν το φαινόμενο της διαφθοράς και τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί, σε φοιτητές του πανεπιστήμιου UCLan Cyprus. Συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινωνία εξαιτίας του πιο πάνω ζητήματος, τους τρόπους εντοπισμού και αντιμετώπισής του, καθώς και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νεολαία, αλλά και ο συνασπισμός δυνάμεων (lobbying) για καταστολή του φαινόμενο.